Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab ze śliwką w galarecie

Schab ze śliwką w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 556

Dodano:

Odsłon: 1408

pieczony schab z suszonymi śliwkami w galarecie

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 150 g suszonych śliwek
  • sól, pieprz, majeranek
  • żelatyna
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab opłucz i osusz. Długim i wąskim nożem przebij schab wzdłuż tak, aby powstał kanał. Nafaszeruj schab śliwkami, wpychając je pojedynczo do środka.
    Następnie nacieramy schab solą, pieprzem, majerankiem i 2 łyżkami oleju. Mięso marynujemy ok. 5 godzin.
    Po upływie tego czasu, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy ok. pół szklanki wody i pieczemy pod przykryciem około 1h 15 min w 180*. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok. 15-20 min aż schab się zarumieni.

  2. Po upieczeniu schabu przekładamy go a powstały sos zlewamy do rondelka i odstawiamy w zimne miejsce.
    Po wystygnięciu mięsa, kroimy go na plastry ok. 1cm.
    Z sosu ściągamy tłuszcz, uzupełniamy go do ok. 1 litra wodą i zagotowujemy. Wywar na galaretkę doprawiamy do smaku, rozpuszczamy w nim żelatynę i zalewamy schab.
    Gotowe danie odstawiamy w zimne miejsce.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń