Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Schab ze śliwkami"

Składniki

  • 800 g schabu bez kości
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 3 łyżki tłuszczu do pieczenia
  • na przykład oliwa z oliwek
  • 5-6 średniej wielkości cebul
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z tymiankiem, majerankiem i solą. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schab płuczemy i przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, by po rozłożeniu powstał prostokąt. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, rozkładamy na nim wiórki schłodzonego masła z przyprawami.

  2. Śliwki myjemy, większość rozkładamy na mięsie. Schab zwijamy ciasno w roladę i związujemy nicią kuchenną. Mięso krótko obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu, przekładamy do głębszej brytfanny, podlewamy łyżką wody i na 70 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.

  3. Upieczony schab wyjmujemy, studzimy i kroimy na porcje. Obrane cebule tniemy na pół lub w ćwiartki, smażymy w pozostałym po mięsie tłuszczu. Pod koniec smażenia wrzucamy resztę śliwek, aby się rozgrzały. Schab podgrzewamy i podajemy z cebulą i śliwkami.

  4. Czas przygotowania: 120 minut. Cena jednej porcji: około 3,70 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji: 527 kcal, Białko: 29 g, Tłuszcz: 11 g, Węglowodany: 51,7 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń