Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab ze śliwkami"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 483
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 483
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
Masło ucieramy z tymiankiem, majerankiem i solą. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schab płuczemy i przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, by po rozłożeniu powstał prostokąt. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, rozkładamy na nim wiórki schłodzonego masła z przyprawami.
Śliwki myjemy, większość rozkładamy na mięsie. Schab zwijamy ciasno w roladę i związujemy nicią kuchenną. Mięso krótko obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu, przekładamy do głębszej brytfanny, podlewamy łyżką wody i na 70 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Upieczony schab wyjmujemy, studzimy i kroimy na porcje. Obrane cebule tniemy na pół lub w ćwiartki, smażymy w pozostałym po mięsie tłuszczu. Pod koniec smażenia wrzucamy resztę śliwek, aby się rozgrzały. Schab podgrzewamy i podajemy z cebulą i śliwkami.
Czas przygotowania: 120 minut. Cena jednej porcji: około 3,70 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 527 kcal, Białko: 29 g, Tłuszcz: 11 g, Węglowodany: 51,7 gŹródło: Rewia