Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe

Schabowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 6164

Dodano:

Odsłon: 30055

Ponadczasowe i pyszne

Składniki

  • plastry schabu
  • jajko
  • Bułka tarta
  • czosnek sypki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Plastry schabu rozbiłam delikatnie tłuczkiem. Dzięki tej czynności włókna mięsa nie są tak zwarte i gotowy kotlecik potem lepiej smakuje. Jednak należy pamiętać, aby podczas rozbijania nie robić z plastra schabu czegoś 2 razy większego i 3 razy cieńszego :) Do piekarnika wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą (ok 1 cm wysokości naczynia) i nastawiłam temperaturę na 180 stopni. Po rozbiciu mięsa, obsypałam kotlety solą, pieprzem i czosnkiem. Maczałam je w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyłam po 5 minut z każdej strony na gorącym oleju. Kiedy minęło (w sumie) 10 minut przełożyłam kotlety do naczynia żaroodpornego i dusiłam ok 40 minut. Duszenie schabowych w piekarniku w naczyniu z małą ilością wody powoduje, że mięso jest doskonałe w smaku bez długiego smażenia, a woda + wysoka temperatura sprawiają, że schabowy jest wyjątkowo wilgotny (a panierka nadal chrupiąca). Co jakiś czas sprawdzałam, czy jest odpowiedni poziom wody, aby mięso nie przywarło. Podałam z ziemniakami i surówką z pomidorów, cebuli i drobno pokrojonych czarnych oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 05 czerwca 2011 Tak, naczynie z wodą musi być przykryte.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia70 05 czerwca 2011 Witam.Można do rozbełtanego jajka dodac trochę majonezu(wymieszac)a następnie obtoczyc w jajku.Majonez spowoduje utrzymanie wilgotnosc mięsa.Ja dodaje równiez do kotletow z kurczaka.Polecam spróbowac.Majonezu nie czuc.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haneczkap 05 czerwca 2011 Naczynie z wodą w piekarniku ma byc przykryte?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_s 20 grudnia 2010 perełka: "Plastry schabu rozbiłam delikatnie tłuczkiem. Dzięki tej czynności włókna mięsa nie są tak zwarte i gotowy kotlecik potem lepiej smakuje. Jednak należy pamiętać, aby podczas rozbijania nie robić z plastra schabu czegoś 2 razy większego i 3 razy cieńszego :)", "Po rozbiciu mięsa, obsypałam kotlety solą, pieprzem i czosnkiem. Maczałam je w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyłam po 5 minut z każdej strony na gorącym oleju. Kiedy minęło (w sumie) 10 minut przełożyłam kotlety do naczynia żaroodpornego i dusiłam ok 40 minut" itd. od razu przypomniały mi się dialogi z "Rejsu" :-) ale mnie rozbawiła twoja wiedza i "sztuczki" kulinarne :-) pozdrawiam i więcej takich proszę!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 13 grudnia 2010 rzeczywiście ponadczasowe, a jednak każdy robi inaczej , taką wersję muszę koniecznie wypróbować

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń