Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe pieczone w piekarniku z warzywami

Schabowe pieczone w piekarniku z warzywami

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 412

Dodano: 27.03.2018

Odsłon: 1311

Kotlety schabowe pieczone wraz z warzywami w piekarniku to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe.

Składniki

  • kotlet schabowe 6 szt
  • marchew 3 szt
  • pietruszka /korzeń/ 2 szt
  • ziemniaki 1 kg
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • seler naciowy 2 łodygi
  • kostka rosołowa 1szt
  • woda 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • keczup 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • olej do naczynia żaroodpornego
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kotlety schabowe rozbijamy i oprószamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z keczupem, smarujemy kotlety z obu stron i odstawiamy w chłodne miejsce,
    Warzywa obieramy. Marchew,pietruszkę i ziemniaki kroimy w talarki, paprykę i cebulę w kostkę, seler naciowy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy.
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Na jego dno kładziemy 1/3 warzyw, na nich układamy warstwę kotletów schabowych /3 szt/ przykrywamy połową pozostałych warzyw. Ponownie kładziemy schabowe /pozostałe 3 szt/ i przykrywamy resztą warzyw.

  2. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i wlewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń