Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe siekane z papryką i cebulką

Schabowe siekane z papryką i cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2731

Dodano:

Odsłon: 975

Na niedzielny obiad planowałam zrobić tradycyjne kotlety ze schabowego. Przygotowując jednak mięso, stwierdziłam, że fajnie by było podać je nieco inaczej. Zamiast rozbijać schab, postanowiłam go pokroić. Dla wzmocnienia smaku dodałam cebulkę i paprykę. Wystarczyło tak niewiele, aby powstało nowe i pyszne danie :)

Składniki

  • Schab wieprzowy bez kości ok. 300 g.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Jajko 1- 2 szt.
  • Bułka tarta 3 - 4 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz ziołowy
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić ewentualny tłuszcz i włókna, pokroić w drobną kosteczkę.

    Cebulę obrać i drobno pokroić.

    Paprykę umyć i pokroić w kostkę.

    Mięso przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, wbić jajko, dodać bułkę tartę, paprykę i cebulę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

  2. Uformować (najlepiej rękoma) płaskie kotleciki. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ok. 12-15 min. Co jakiś czas obracając (obracać trzeba bardzo ostrożnie, bo kotleciki mogą się trochę kruszyć).

  3. Smacznego!

  4. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń