Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe z kurczaka z pieczarkami

Schabowe z   kurczaka z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 1582

Dodano:

Odsłon: 599

Trochę inna wersja schabowych a mianowicie z udek, zachęcam do zrobienia. Przykryte są smaczną pierzynką, fajna propozycja na kolację uroczystą.

Składniki

  • 5 udek
  • Papryka ostra
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 jajka
  • Mąka do panierowania
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 Jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • 20 dag sera żółtego
  • 3 pomidory
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Udka kroimy na połowę, zdejmujemy skórę i wyjmujemy kość.

  2. 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę następnie prużymy na rozgrzanym oleju.

  3. 3. Pieczarki również kroimy i dodajemy do cebuli.

  4. 4. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  5. 5. Mięso pod folią rozbijamy, solimy i posypujemy papryką.
    6. Następnie zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i obtaczamy w mące, ponownie w jajku i na koniec w bułce tartej.

  6. 7. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  7. 8. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  8. 9. W pieczarki wbijamy jajka.

  9. 10. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, dokładamy do grzybów, mieszamy.

  10. 11. Na udko układamy pokrojone w plastry pomidory.

  11. 12. Na pomidory farsz.

  12. 13. Na koniec posypujemy startym serem.

  13. 14. Zapiekamy 20 minut w 180°C.


  14. 15.Kotleciki gotowe.
    16.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń