Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe z sezamem

Schabowe z sezamem

Autor: lilaniki

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 633

Dodano: 03.07.2011

Odsłon: 6618

Coś innego na niedzielny obiad...

Składniki

  • schab (plastry), 4 szt
  • sezam (ziarna), mała paczka
  • Bułka tarta, 4-5 łyżek
  • jajka (większe), 2 sztuki
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia
  • miód* opcjonalnie, łyżeczka
  • Papryka słodka, łyżeczka
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Plastry schabów rozbić tłuczkiem. Posolić, dodać świeżo mielony pieprz. Na talerz wsypać bułkę tartą wraz z sezamem (w zależności jak kto lubi sezam można dodać go więcej).

  2. Do roztrzepanych jajek dodać łyżeczkę papryki słodkiej, wymieszać i dodać troszkę miodu. Schaby obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce połączonej z sezamem.

  3. Na rozgrzanym oleju (lub oliwie - jak kto woli) smażyć schaby aż do momentu, gdy panierka będzie złota. Podawać z surówkami lub/i ziemniakami. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 lutego 2012 schabowe w sezamie też są super- są chrupiące i mają zniewalający smak.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilaniki 04 lipca 2011 Paluszków krabowych jeszcze nie robiłam, na pewno wypróbuję!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 04 lipca 2011 Ja robie paluszki krabowe w sezamie-czyli tak zwane surmi.
Pycha!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń