Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe z szałwią i plasterkiem chorizo

Schabowe z szałwią i plasterkiem chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Schabowe z szałwią i plasterkiem chorizo"

Składniki

  • 80 dag schabu bez kości
  • 12 plasterków kiełbasy chorizo
  • (ew. salami albo innej podsuszanej kiełbasy paprykowej)
  • 2 zielone cukinie
  • 1 żółta cukinia
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4–6 gałązek szałwii
  • 1 cytryna
  • 3–5 łyżek oleju
  • 3 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie opłucz, wytrzyj, odetnij końce, resztę pokrój w cieniutkie podłużne plasterki. Szalotki obierz, potnij w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę albo obierz i posiekaj. Szałwię opłucz, listki oderwij od gałązek. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha i pokrój w plastry.

  2. Mięso opłucz, osusz, pokrój na 12 kawałków. Każdy włóż między dwie warstwy folii spożywczej i rozbij. Rozbite sznycelki posyp solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie połóż plasterek kiełbasy oraz listek szałwii. Przypnij je do mięsa wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej. Włóż plasterki cytryny. Smaż je chwilę. Zdejmij z patelni. Na cytrynowy olej partiami wkładaj kotleciki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Gotowe sznycle przełóż na talerz, trzymaj w cieple, by nie wystygły. Tłuszcz ze smażenia zachowaj.

  3. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij czosnek i szalotki. Dołóż cukinie oraz tymianek. Smaż dalej 2 minuty. Jarzynkę podawaj do sznycli.

  4. ok. 30 minut. 1 porcja 420 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń