Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe z warzywnym farszem.

Schabowe z warzywnym farszem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 840

Dodano:

Odsłon: 11600

Warto urozmaicać smak schabowych by nie były wciąż takie same.

Składniki

  • około 1 kg schabu
  • 1/4 małej kapusty
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku lub szczypiorku
  • sól, pieprz,, przyprawa podlaska do mięs duszonych
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • Panierka:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/4 jasnego wina gronowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć na cienkie płaty.
    Rozbić , oprószyć solą, pieprzem i przyprawą podlaską . Odstawić na godzinę by mięso przeszło aromatem przypraw.

  2. W tym czasie przygotować farsz:
    Ugotować marchewkę.
    Kapustę drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem. Dobrze odcisnąć.
    Paprykę pokroić w długie cienkie paski.
    Koperek lub szczypiorek drobno pokroić.
    Ugotowaną wcześniej marchewkę pokroić w długie, cienkie słupki.
    W misce wymieszać kapustę, koperek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , żółtko i tartą bułkę. Doprawić wg własnego smaku.
    Na każdy płat mięsa kłaść po łyżce farszu, na środku układać po pasku papryki i marchewki.
    Zwijać w ciasne roladki.

  3. Przygotować panierkę:
    Mąkę wymieszać z papryką, pieprzem i solą.
    Każdą roladkę panierować w rozmąconym jajku i mące z przyprawami.
    Zrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem .
    Podlać winem i piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 175 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń