Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schabowe zapiekane w jabłkach"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 165
Polecam.
Odsłon: 837
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 109
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9233
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 165
Polecam.
Odsłon: 837
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 109
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9233
Składniki
Czas przygotowania: 70 minut (bez marynowania schabu). 1 porcja: 475 kcal. Cena porcji: 5,85 zł
Schab umyj, osusz. Natrzyj suszonym tymiankiem i majerankiem oraz pieprzem i czosnkiem roztartym ze sporą szczyptą soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Włóż do miski.
Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Zamarynowane mięso potnij na kotlety. Na patelni rozgrzej smalec. Włóż schab. Zrumień z obu stron i przełóż do żaroodpornego naczynia.
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Kawałki jabłek pokrój na grubsze cząstki. Natychmiast skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny. Posyp solą oraz pieprzem, przemieszaj.
Mięso w formie podlej sokiem jabłkowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około 30 minut. Po tym czasie dodaj jabłka i ok. 2/3 listków szałwii. Piecz jeszcze 10–15 minut.
Gotowe kotlety oraz cząstki jabłek wyłóż na talerze. Posyp pozostałymi listkami szałwii. Podawaj z kawałkiem bagietki.Źródło: Tina