Do góry

Przekąski Przepis na:

Seler naciowy w morelowym wywarze

Seler naciowy w morelowym wywarze

Autor:

Przepisów i artykułów: 780 Ocena: 14965

Dodano:

Odsłon: 1619

Idealny dodatek do ryb i drobiu. Sprawdza się także jako przekąska.

Składniki

  • 600 g selera naciowego
  • 60 g suszonych moreli
  • cytryna
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki oleju
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Selery po umyciu oczyściłem, łodygi pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm, trochę natki posiekałem.
    Morele zagotowałem z ¼ l wody, łyżeczką soli i skórką cytrynową. Kawałki selera oraz paski moreli gotowałem w winie na małym ogniu przez 10-15 minut, po tym czasie wyjąłem seler i morele.
    50 ml wywaru wymieszałem z 3 łyżkami i sokiem z cytryny, solą , pieprzem i olejem. Sosem polałem jarzynkę, posypałem natką selera. Można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 09 lutego 2016 Finezyjna i niezwykle smakowita propozycja <3 :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń