Do góry

Desery Przepis na:

Semifreddo kawowo-orzechowe

Semifreddo kawowo-orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 609

Dodano:

Odsłon: 12616

Przyjemnie kawowy, delikatnie puszysty i rozpływający się w ustach deser.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotowac 1 szkl. wody z 1/2 szkl. cukru do momentu aż powstanie lekki syrop. Ostudzic.

  2. Formę keksówkę wyłożyc folią spożywczą zostawiając dłuższe boki (ok. 6cm). Herbatniki drobno pokruszyc. Orzechy podrumienic na suchej patelni i również drobno pokruszyc (dla chętnych polecam zrobic orzechy w karmelu). Ubic białka na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając wlewac cienkim strumieniem ostudzony syrop cukrowy.

  3. Kawę rozpuścic w 1 łyżce ciepłej wody. Zimną śmietanę kremówkę ubic na sztywno. Dodac rozpuszczoną kawę i dobrze wymieszac. Do masy dodac ubite białka, herbatniki i orzechy i ponownie wszystko dokładnie wymieszac.

  4. Masę przelac do keksówki i wstawic do zamrażarki. Masa powinna się ściąc już po 2-3 godzinach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 17 maja 2013 Zabieram do książki i za niedługo na pewno zrobię. Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 28 marca 2012 Wygląda smakowicie,zabieram do ulubionych.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magusia87 28 marca 2012 jak dla mnie rewelacja, koniecznie trzeba wyprobowac do czego zacheca przesmacznie wygladajace zdjecie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orchidea2101 03 czerwca 2010 Właśnie wczoraj zrobiłam i jest naprawdę pyszne, smakuje jak chałwa "na zimno" :)
Gratuluję tak dobrego przepisu!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 31 maja 2010 bluetta1, nie dodawałam żółtek, bo przepis w oryginale był z białkami, a robiłam go pierwszy raz. A żółtka podobno są kaloryczne, więc trzymajmy się "odchudzonej wersji" ;o)
A z syropem klonowym tez będzie cudnie....

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zuza30 31 maja 2010 jakas odmiana od ciast...pysznie wyglada...warte grzechu...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 31 maja 2010 to MUSI być smaczne , aż ślinka leci , skuszę się w najbliższy weekend

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 30 maja 2010 polkangaroo, z syropem będą przepyszne! :)
bluetta1, z żółtkami nie próbowałam. Pierwszy raz zrobiłam te lody i jak dla mnie są super. Poza tym podobno żółtka są kaloryczne, przynajmniej tak twierdzą panie z programu "rewolucja na talerzu" i używają do panierek samych białek jaj. Więc trzymajmy się tego ;o)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bluetta1 30 maja 2010 Zaintrygował mnie ten przepis;)Dodaję do ulubionych..Próbowałaś dodać żółtka?Pozdrawiam;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 29 maja 2010 Muszę zrobić z orzechami w karmelu i dodam jeszcze syrop klonowy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń