Do góry

Desery Przepis na:

Semifreddo z truskawkami (bez jajek)

Przepis dnia 2010-06-15
Semifreddo z truskawkami (bez jajek)

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1633

Dodano: 12.06.2010

Odsłon: 55090

Pyszny, lekki, "lodowy" deser - idealny na panujące upały.

Składniki

  • śmietanka 30%, 500ml
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki dobrego balsamico
  • 2 łyżki posiekanych nie solonych pistacji
  • trochę mniej niż pół szklanki cukru pudru
  • migdały do posypania
  • laska wanilii
  • 50 g białej czekolady
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć posiekać, dodać ocet balsamiczny, połowę cukru pudru, wymieszać - odstawić do lodówki na godzinę.

  2. Śmietakę ubić mikserem, dodać resztę cukru i nasionka wanilii. Chwilę jeszcze ubijać.

  3. Do gotowej śmietanki delikatnie dosypać pistację, posiekaną czekoladę i odsączone z płynu truskawki. Wymieszać.

  4. Całość przelać do małej keksówki wyłożonej folią spożywczą, bądź innego podobnego naczynia. Wierzch można posypać płatkami migdałów i słodkim kakao.

  5. Schłodzić w zamrażarce ok 4- 5 godzin.(w zalezności od pożądanej konsystencji) Semifreddo najlepiej kroi się ogrzanym we wrzątku nożem. Podawać z sosem truskawkowym. (Zmiksować świeże, umyte truskawki z odrobiną cukru pudru)

  6. Przepis pochodzi: zpierwszegotłoczenia.pl lekko zmodyfikowany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 21 czerwca 2012 Hm,świetny przepis,wygląda zachęcająco:)ładna fotka:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 15 czerwca 2010 Mateusz oczywiście, że chodzi o ocet balsamiczny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anusiak26 15 czerwca 2010 mniammmm :) zapowiada się smakowicie!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anusiag84 15 czerwca 2010 wygląda superancko, pewnie smakuje jeszcze lepiej... juz spisałam składniki i zaraz lecę do sklepu :):):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 15 czerwca 2010 Czy pisząc "balsamico" to chodzi Ci o ocet balsamiczny?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gemka 13 czerwca 2010 pieknie:) mam wielka ochote to zrobic wiec razem z milla_poz poczekam do konca sesji;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 13 czerwca 2010 Bardzo apetycznie wygląda. Musi być na prawdę smaczne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 12 czerwca 2010 Fajne lody, na obecnie panujące upały są na pierwszym miejscu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń