Do góry

Desery Przepis na:

Semla - krok po kroku

Semla - krok po kroku

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3013

Dodano:

Odsłon: 3989

Tłustoczwartkowy przysmak wprost ze śnieżnej Skandynawii. Aromatyczna bułeczka z marcepanowym sercem i solidną porcją bitej śmietany. Czyli to czego nam trzeba w zimny, lutowy wieczór czy wietrzne popołudnie!

Składniki

  • Bułeczka:
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki maki pszennej u mnie tortowej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu Skworcu
  • 2 jajka
  • 5 g masła (stopione, przestudzone)
  • Nadzienie:
  • 30 dag masy marcepanowej (można użyć http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342431728,title,Kartofelki-marcepanowe,index.html?_ticr
  • 2 szklanki śmietanki kremówki + 2-3 łyżki do masy marcepanowej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego Wodzisław
  • cukier puder - do oprószenia (opcjonalnie)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy świeże drożdże, po łyżce cukru i mąki, odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem, solą oraz zmielonym kardamonem. Wbijamy jajko i żółtko, następnie wlewamy mleko z drożdżami, ciasto wyrabiamy (możemy to zrobić mikserem z końcówką w kształcie haka. Pod koniec dodajemy stopniowo masło i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Z ciasta formujemy niewielkie bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i pieczemy do zrumieniania (zależne od wielkości) czyli około 10 minut.

  3. Bułeczki przekrawamy tak, aby został tylko mały ''kapelusik'' na górze, czyli mniej więcej w 2/3 wysokości.Z bułeczek wydrążamy wnętrze i kruszymy, dodajemy do niego śmietankę i masę marcepanową. Miksujemy na głaski krem.Bułeczki nadziewamy masą marcepanową w miejscu zagłębienia. Następne kroki robimy tuż przed podaniem.

  4. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym i nadziewamy bułeczki. Posypujemy cukrem pudrem. Aby krem był bardziej trwały, bitą śmietanę można połączyć z żelatyną, inaczej bułeczki należy zjeść w czasie kilku godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń