Do góry

Śniadania Przepis na:

Ser camembert lub brie wędzony

Ser camembert lub brie wędzony

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 689

Dodano:

Odsłon: 136

Wędzenie, obok solenia i suszenia, są najstarszymi metodami konserwacji żywności. Sery wędzi się w niskich temperaturach (jak najwyżej w wędzarni). Ja wkładam je pod koniec wędzenia wędlin kiedy wędzarnia „traci” temperaturę. Tym razem przepis na sery z porostem pleśni camembert lub brie. Wersje: bez przypraw lub z ziołami. Serów pleśniowych nie solimy przed wędzeniem.

Składniki

  • Ser podpuszczkowy typu camembert lub brie
  • Zioła i przyprawy np. zioła prowansalskie, czubryca zielona, czubryca czerwona
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Ser wyjąć z opakowania i obsypać przyprawami lub zostawić bez przypraw

  2. 2. Zawinąć w gazę (1 warstwa) i powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa)

  3. 3. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60 st.C (bez osuszania w wędzarni) włożyć sery.
    4. Wędzić ok. 2-3 h w zakresie temperatur 30-40 st.C.
    5. Studzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń