Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej na gospodarstwach wielkopolskich produkowano głównie sery twarogowe. Ponieważ były one wytwarzane z mleka niepasteryzowanego szybko się psuły (gliwiały). Zaczęto więc wytwarzać sery smażone z nich. Obecnie ser smażony na znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Produkuje go kilka mleczarni w Wielkopolsce w wersji czystej oraz z kminkiem. U mnie w domu robię ser z czarnuszką lub kozieradką. Podstawą produkcji jest twaróg, który jest serem kwaśnym dlatego trzeba mu podnieść pH. Do tego potrzeba środka zasadowego – węglanu wapnia, czyli sody oczyszczonej. Twaróg musi zgliwieć. Ser się smaży (nie topi) na maśle.
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1360
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 344
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 180
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 70
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1360
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 344
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 180
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 70
Składniki
1. Ser twarogowy poddajemy procesowi gliwienia. Jako topnik twarogu (sera kwasowego) w procesie gliwienia wykorzystujemy węglan wapnia (soda oczyszczona). 2. Rozdrobniony twaróg mieszamy ze sodą. Przykrywamy go ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Po ok. 3 dniach ser będzie miał konsystencję ciągnącą i gąbczastą (pianka) nawet lejącą. 4. W rondlu rozpuszczamy masło i wkładamy ser. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (konsystencja sera fondue). Dodajemy sól i przyprawy np. kminek, czarnuszkę i.t.p. 5. Utrzymujemy na ogniu ok. minuty tak by przyprawy zmiękły. Jeżeli przyprawy, które chcemy dodać będą bardzo twarde np. kozieradka, przed dodaniem zaparzamy je. 6. Rozlewamy do misek i pozostawiamy do wystygnięcia.
UWAGA: ser smażony to nie to samo co ser topiony (często ludzie mylą je). Ser smażony robimy z twarogu gliwionego (proces dojrzewania sera kwasowego w warunkach zobojętniających, czyli przy użyciu węglanu wapnia – sody oczyszczonej). Sery topione produkuje się z serów podpuszczkowych (mniej kwaśne niż twarogi) przy użyciu kwasów. Najstarszym serem topionym jest fondue. Jako kwasu użyto tu …białego wytrawnego wina.