Do góry

Śniadania Przepis na:

Ser topiony domowy

Ser topiony domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 712

Dodano:

Odsłon: 231

Sery topione produkuje się z serów podpuszczkowych (mniej kwaśne niż twarogi) przy użyciu kwasów. Najstarszym serem topionym jest fondue. Jako kwasu użyto tu …białego wytrawnego wina. Można także wykorzystać kwasek cytrynowy lub kwas askorbinowy. Ser do produkcji sera topionego nie może być za świeży ani za stary. Najlepiej jak ma kilka dni. Zawartość sera podpuszczkowego w serze topionym nie może być mniejsza niż 75%.

Składniki

  • Ser podpuszczkowy (dowolna ilość)
  • Kwasek cytrynowy lub kwas askorbinowy – 3%
  • Woda -10%
  • Soda oczyszczona lub cukier (opcjonalnie)
  • Przyprawy np. Sól, kminek, czarnuszka, kozieradka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Ser podpuszczkowy kruszymy lub ścieramy na tarce (najlepiej jakby był konsystencji pasty). Jako topnik sera w procesie topienia wykorzystujemy roztwór kwasku cytrynowego (lub białe wytrawne wino). Dodatek topnika powinien wynosić 13% masy sera. Topnik wlewamy do sera i mieszamy na jednolita masę. Skórki i inne elementy twarde wyrzucamy. Jeżeli zostają grudki można użyć blendera.

  2. 2. Przygotowujemy warunki łaźni wodnej tj. większy garnek wypełniamy do połowy wodą i wstawiamy do niego mniejszy garnek. Całość zaczynamy podgrzewać na małym ogniu. Wkładamy do mniejszego garnka masę serową. Mieszamy.

  3. 3. Ser zacznie się topić gdy osiągnie ok. 50 st. C. Co jakiś czas mieszamy.

  4. 4. Dodajemy sól, przyprawy. Jeżeli jest za kwaśny można dodać cukru lub sody oczyszczonej (UWAGA zacznie się pienić i może wykipieć).

  5. 5. Topimy ser do temperatury 75-85 st. C. Przelewamy do miseczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń