Do góry

Śniadania Przepis na:

Ser twarogowy domowy

Przepis dnia 2013-12-01
Ser twarogowy domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7685

Dodano:

Odsłon: 3930

z podanej ilości mleka wyszło mi 0,5 kg sera :)

Składniki

  • 2 litry dobrego mleka ale nie z kartonu (u mnie z mlekomatu)
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko zlać do dużego garnka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 dni żeby się zsiadło. Następnie garnek z mlekiem lekko podgrzewać do temperatury 40 stopni (nie zagotować) podgrzewać ok. 30 minut. Wytworzy się znaczna ilość serwatki. Ser przecedzić przez gęste sito (ja całą zawartość garnka przelewam do płóciennej torby), zostawić żeby dobrze się odciekło. Najlepiej na noc powiesić w chłodnym miejscu. Niektórzy ser przygniatają jeszcze czymś ciężki, jednak ja tak nie robię bo mój ser i to wychodzi dobry do krojenia, nie kruszy się.
    W czasie podgrzewania można ser lekko posolić, dodać ulubione suszone zioła lub inne dodatki które lubimy. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 listopada 2013 Nareszcie, nie mogłam się doczekać, ale Ci wyszedł twaróg jak za dawnych dobrych czasów.
Jeszcze kiełki chyba rzodkiewki dookoła- super, wszystkie młode mamy powinny robić taki - samo zdrowie :)) Anetko, wielki szacun dla Ciebie za ten twarożek własnej roboty !!!
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 listopada 2013 Ekstra, kiedyś też robiłam swój twarożek, teraz chętnie bym powtórzyła ale nie wiem czy to mleko w sklepach, nawet butelki, do tego się nadaje.
Dzięki Ci za przywołanie wspomnień, a swoją drogą spróbuję zrobić, zobaczę co wyjdzie :)
Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń