Do góry

Przekąski Przepis na:

Serca karczochów pod beszamelem

Serca karczochów pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 5100

Dodano:

Odsłon: 195

Soczyste karczochy wspomagają metabolizm

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Świeże karczochy należy obrać do serc i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Mrożone serca są już nim skropione, te z lekkiej zalewy octowej już mają kwasek.

    Miałam mrożone serca, rozmroziłam je i podgotowałam w osolonej wodzie 15 minut.
    Potem ułożyłam je na wysmarowanej blasze.
    W między czasie zrobiłam beszamel. Na małym ogniu rozpuściłam masło, dodałam mąkę,i mieszałam żeby się nie zbryliło i nie przypaliło. Jak mąka się trochę upraży zaczęłam dolewać mleko, ciągle mieszając.
    Do beszamelu dodałam sól, gałkę i ser. Gdy się roztopił wyłączyłam ogień i dodałam pokrojoną drobno papryczkę chili, oliwki i trochę naci kolendry.
    Zagłębienia w karczochach wypełniłam beszamelem i wstawiłam do piekarnika na 10-15 minut w 170 stopniach. Można obserwować poziom przyrumienienia.

    Karczochy są źródłem wielu witamin i minerałów, wspomagają tez metabolizm, a po za tym są boskie w smaku.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń