Do góry

Dania główne Przepis na:

Serce w panierce

Serce w panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24451

Dodano:

Odsłon: 7488

Propozycja na "miłosny" kotlet z piersi indyka w chrupiącej i aromatycznej panierce.

Składniki

  • pierś z indyka
  • PRZYPRAWY:
  • czosnek staropolski
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • PANIERKA:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
  • mąka amarantusowa
  • bułka tarta (bezglutenowa)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka dzielimy na sznycle, każdy z nich nacinamy i rozbijamy delikatnie przez folię spożywczą na kształt przypominający serce.

  2. Rozbite sznycle oprószamy solą, pieprzem i przyprawą - czosnek staropolski. Odstawiamy na kilka minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  3. Przyprawione serce panierujemy w mące amarantusowej, następnie w jajku roztrzepanym z 1 łyżeczką słodkiego sosu sojowego, a na koniec w bułce tartej (u mnie w wersji bezglutenowej).

  4. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor.
    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami np. polską klasyką - puree ziemniaczanym oraz surówką z jabłka i marchewki.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń