Do góry

Desery Przepis na:

Serduszka korzenne z ziarnami

Serduszka korzenne z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24617

Dodano:

Odsłon: 1599

Propozycja na popękane, bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne ciasteczka korzenne, wypełnione ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Są doskonałą przekąską energetyczną, wspaniale komponują się z popołudniową kawą oraz świetnie wpływają na nasze trawienie ;) Serduszka korzenne mogą być także zdrowym urozmaiceniem świątecznych słodkości :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej (20 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • DODATKI (do posmarowania ciastek):
  • 1 białko
  • cukier puder (z cukru trzcinowego)
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy obie mąki oraz dodajemy ziarna słonecznika i siemienia lnianego. Następnie dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

  2. Jajko i żółtko ubijamy mikserem wraz z cukrem trzcinowym oraz dodatkiem ziarenek wanilii. Gdy oba składniki dobrze się połączą, dodajemy do nich kawałki pokrojonego masła i dalej ubijamy wszystko przy pomocy miksera. Powstałą masę dodajemy do suchych składników w misce i wyrabiamy ciasto, które wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.

  3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka za pomocą foremki.

    Uformowane kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdy z nich roztrzepanym białkiem wymieszanym z cukrem pudrem (dzięki temu ciasteczka nabiorą połysku).

  4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 11 - 12 minut.

    Ciasteczka przechowujemy w puszce z kawałkami suszonych jabłek i lasek cynamonu (dzięki temu ciasteczka nabiorą jeszcze lepszego aromatu i idealnej miękkości).

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń