Do góry

Desery Przepis na:

SERDUSZKO AMORKA

SERDUSZKO AMORKA

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3640

Dodano: 17.09.2010

Odsłon: 4346

efektowny torcik

Składniki

  • CIASTO:
  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • kostka masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • duży budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • pół szklanki mielonych migdałów
  • 1 aromat migdałowy
  • 10 dag moreli suszonych
  • 0,5 szklanki wódki
  • 1 galaretka wiśniowa
  • wiórka kokosowe do dekoracji
  • 1 dżem morelowy
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubić na sztywno , utrwalić cukrem , dodać żółtka , ubijać , dodać mąkę ,proszek. wlać na wysmarowaną foremkę i upiec, wystudzić , z papieru śniadaniowego wyciąć serce rozciąć na pół, ułożyć na biszkopcie i wyciąć ostrym nożem. każdą połowe rozciąć na pół . spód serca ułożyć na tacy,

  2. Masa: z mleka, cukru, i rozpuszczonego budyniu zrobić budyń, wystudzić , utrzeć masło i margarynę na biało dodawać zimny budyń i ucierać , pod koniec dodać mielone migdały i olejek. - utrzeć. Dzień wcześniej pokroić morele w małą kosteczkę i zalać alkoholem , Ciasto posmarować dżemem na to dać masę odsączone morele i znowu masę , na wierzch biszkopt resztą masy obsmarowaś serce, dokładnie wyrównać i obsypać wiórkami kokosowymi górę i boki , galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody , gdy zastygnie wycinać małe serduszka za pomocą foremki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolciaa 19 września 2010 Ale śliczny...i pewnie pyszny.... a mi się zbliża rocznica....i foremkę w kształcie serca już mam... :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aniatereska90 17 września 2010 Wspaniały tort :) pięknie się prezentuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń