Do góry

Desery Przepis na:

Serduszko z profiterolkami

Serduszko z profiterolkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Serduszko z profiterolkami"

Składniki

  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru; Profiterolki: 12 dag masła
  • 20 dag mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • karmel do dekoracji; Krem: 400 ml śmietany kremówki
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki konfitury morelowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. na spód zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. Rozwałkuj, wytnij serce. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 20 minut w 200 st. Profiterolki: zagotuj 250 ml wody z masłem. Na gotujący się płyn wsyp mąkę i szczyptę soli, mieszając gotuj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wystudź, zmiksuj z jajkami. Ciasto przełóż do szprycy. 2Blachę wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią porcje ciasta. Piecz 20 minut w 200 st. Nakłuj kulki wykałaczką, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania pączków. Wbij w każde ciastko i wciśnij krem. Kruche serce posmaruj konfiturą. Ułóż profiterolki. Udekoruj, np. siecią z karmelu.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń