Do góry

Dodatki Przepis na:

Serek topiony

Serek topiony

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4564

Dodano:

Odsłon: 10153

Nie wszystko musi być ze sklepu - oto domowa wersja serka topionego!

Składniki

  • Twaróg 750 gram
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Jajko 1 szt.
  • Mleko 100 ml
  • Masło 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Twaróg rozkruszamy lub blendujemy. Wsypujemy do niego sodę oczyszczoną, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce.

  2. Po tym czasie do sera białego wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz wsypujemy sól (można wsypać również swoje ulubione przyprawy). Całość dokładnie miksujemy.

  3. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i wsypujemy wcześniej przygotowaną masę serową. Podgrzewamy ją ok. 20-25 minut, bardzo często mieszając (ser powinien zrobić się gładki). Po tym czasie przelewamy ser do płaskiego pojemnika i odstawiamy go do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń