Do góry

Desery Przepis na:

Serniczek- Motylek

Serniczek- Motylek

Autor: palooka

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 502

Dodano: 12.11.2012

Odsłon: 1259

Jest to sernik na zimno. Inna forma podania ciasta, które jest bardzo popularne i lubiane przez wszystkich. U mnie zrobiło furorę na imprezie.

Składniki

  • gotowy blat biszkoptowy lub można upiec
  • galaretki ( smak wg uznania), 3 jednakowe
  • serki waniliowe lub 1 duży, 3 po 20 dag
  • Śmietana kremówka, szklanka
  • owoce do dekoracji( u mnie były winogrona rodzynkowe i pianki)
  • rurka waflowa, 1
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wlej 3 szklanki wrzątku i 3 galaretki. Mieszaj aż galaretki rozpuszczą się. Odstaw w chłodne miejsce aby ostygły. Kiedy galaretki będą robić się gęste dodaj serki waniliowe i wymieszaj aby zrobiła się jednolita masa.

  2. Na spodzie tortownicy ułóż biszkopt. Na nim zapnij obręcz tortownicy. Następnie na biszkopt wylej masę. Odstaw do lodówki aby wszystko stężało. Ciasto wyjmij a po usunięciu obręczy, rozetnij na pół i ustaw na paterze tak aby wypukłe brzegi się stykały- to będą skrzydła motyla.

  3. Kremówkę ubij na sztywno. Umieść w szprycy lub w rękawie cukierniczym i brzegach motyla wyciskaj śmietanowe rozetki. ułóż na nich owoce. Waflową rurkę jeśli jest długa przetnij na pół lub daj 2 i zrób motylkowe czułki. I gotowe!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 listopada 2012 Serniki wszelkiego rodzaju uwielbiam a Twój prezentuje się wspaniale,apetycznie,5 :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń