Do góry

Desery Przepis na:

Serniczek na zimno

Serniczek na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Serniczek na zimno"

Składniki

  • 20 dag dowolnych herbatników (np. maślanych
  • zbożowych) 37
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 50 dag naturalnego serka homogenizowanego
  • po 1 op. galaretki cytrynowej i pomarańczowej
  • 1/2 słoiczka konfitur wiśniowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatniki pokrusz drobno lub włóż do woreczka foliowego i rozwałkuj. Dodaj masło (lub margarynę), starannie wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy. Wstaw na 15 minut do zamrażarki.

  2. W tym czasie przygotuj masę serową. Serek homogenizowany przełóż do miski. Galaretkę cytrynową (lub inną jasną) przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.

  3. Do serka wlej przestudzoną galaretkę. Zmiksuj całość na gładką masę. Wylej na zastudzony spód. Całość ponownie wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

  4. Galaretkę pomarańczową przygotuj wg przepisu. Polej sernik. Odstaw do stężenia. Podawaj na stół z konfiturami wiśniowymi.

  5. Czas ok. 35 min; porcja – 340 kcal, cena 2,20 zł.

  6. Owoce do formy

  7. Sernik na zimno będzie wyglądał oryginalnie i efektownie, jeśli boki tortownicy wyłożysz cienkimi plastrami pomarańczy lub ananasa z puszki. Owoce możesz też ułożyć na spodzie.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń