Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serniczek New York"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 189
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 189
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Okrągłą formę o śr. 20 cm (z wyjmowanym dnem) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokruszyć w malakserze, ewentualnie włożyć do foliowego worka i „przeprasować” wałkiem do ciasta.
Roztopić kostkę do pieczenia Kasia w dużym rondlu, dołożyć okruchy herbatników i wymieszać. Następnie równomiernie rozprowadzić mieszaninę na dnie przygotowanej formy i mocno docisnąć grzbietem łyżki.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć drobno na tarce wprost do dużej miski. Cytrynę przepołowić i wycisnąć sok. Dodać około 2 łyżeczek soku cytrynowego do startej cytrynowej skórki w misce. Połączyć mąkę kukurydzianą z sokiem i skórką z cytryny w misce. Dołożyć śmietankowy serek, brązowy cukier i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub blenderem.
Rozbić jedno jajko, oddzielić żółtko od białka (to białko nie będzie użyte). Wymieszać żółtko z masą serową, a następnie po jednym dodawać pozostałe jajka. Dobrze wymieszać.
Wyłożyć masę serową na przygotowany spód w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić sernik do wystygnięcia w piekarniku.
Wystudzony sernik przykryć folią spożywczą, włożyć na noc do lodówki. Wyjąć z formy, ostrożnie oddzielić spód ciasta od dna formy przy pomocy długiego, cienkiego noża. Posypać cukrem pudrem. Pokroić na 8-10 kawałków.Źródło: Życie na gorąco