Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serniczek z wiśniami i kruszonką"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 38
...ale pyszny.
Odsłon: 99
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 38
...ale pyszny.
Odsłon: 99
Składniki
ok. 90 minut
W miseczce rozcierać palcami (aż powstaną grudki) mąkę pszenną z kakao, 25 dag cukru, 1 torebką cukru wanilinowego, szczyptą soli i miękkim masłem. Na spodzie natłuszczonej blachy (32x39 cm) rozsypać 2/3 kruszonki, mocno docisnąć dłonią do dna. Resztę kruszonki włożyć do lodówki.
Twaróg wymieszać z 20 dag cukru i cukrem wanilinowym. Dodać jajka i proszek budyniowy. Masę serową wymieszać z wydrylowanymi wiśniami. Rozsmarować na kruszonkowym spodzie. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml soku z wiśni. Resztę soku zagotować. Wlać rozrobioną mąkę. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Sernik podawać z bitą śmietaną i sosem wiśniowym.Źródło: Życie na gorąco