Do góry

Desery Przepis na:

Sernik.

Sernik.

Autor:

Przepisów i artykułów: 374 Ocena: 5907

Dodano:

Odsłon: 7842

Jeden z lepszych serników jaki robiłam,nie jest zbyt ścisły i ciężki,dodatkowo super się kroi i ładnie wygląda na talerzu,same zalety :-)

Składniki

  • Blaszka 30x36 cm
  • 1 kg twarogu sernikowego President
  • 350 g twarogu delikatnego-naturalnego President
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 250 g masła lub margaryny
  • 400 g cukru pudru
  • 10 jajek L
  • szczypta soli
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszki manny
  • sok z całej cytryny
  • kilka kropli ekstraktu cytrynowego
  • herbatniki maślane na spód
  • Polewa:
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę w temp.pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puch,następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując

  2. na gładką i jednolitą masę,wrzucamy twarogi i śmietanę,

  3. miksujemy do połączenia,wsypujemy budynie i mąkę ziemniaczaną,kaszkę,wlewamy sok z cytryny i kilka kropli ekstraktu,całość miksujemy do połączenia.

  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,przekładamy delikatnie do miski z masą serową

  5. mieszamy delikatnie najlepiej ręką.

  6. Gotową masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,oraz herbatnikami,

  7. górę wyrównujemy

  8. wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170-180 C.
    Ważne aby na dno piekarnika wstawić naczynie z zimną woda i pozostawiamy je przez cały czas pieczenia.

  9. Pieczemy ok.70 min.
    Gdyby sernik za bardzo się rumienił na wierzchu pod czas pieczenia,można go przykryć folią aluminiową.
    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy przez pół godz.a nawet dłużej do przestygnięcia dopiero później wyciągamy na blat.

  10. Sernik dzięki naczyniu z wodą nie opada.

  11. Wyciskamy sok z cytryny do miseczki,przesiewamy cukier puder,tyle ile weźmie sok i smarujemy sernik po wierzchu.

  12. Źródło

    Grupy Kulinarne :-)
    Do masy serowej dałam dodatkowo kwaśną śmietanę i sok z cytryny plus aromat,zmniejszyłam ilość cukru pudru do 400 g.oraz dałam oprócz budyni łyżkę mąki ziemniaczanej.
    W oryginale 1,5 kg twarogu President,olejek śmietankowy oraz 500 g cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń