Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 913

Dodano:

Odsłon: 41221

Jeden z wielu rodzajów sernika, w sam raz do kawki.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, wkroić margarynę, wbić 1 żótko (białko pozostawić do smarowania wierzchu sernika), wsypać proszek do pieczenia, 1/2 szkl. cukru, dodać śmietanę. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać więcej śmietany. Odkroić 1/3 ciasta i pozostawić w lodówce, resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę 25cm x 30cm wcześniej wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Podpieć w piekarniku ok 10 min.

  2. Jajka (8szt.) oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy. Miksować razem, aż powstanie puszysta masa.

  3. Do masy żółtkowej dodawać po trochę sera oraz mąkę ziemniaczaną i miksować. Na końcu dodać rodzynki i aromat oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

  4. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.

  5. Resztę ciasta kruchego rozwałkować i pokroić na 1cm paski. Paski ułożyć na masie serowej w kratkę. Wierzch sernika posmarować białkiem. Piec ok.1 godz. w temp. 180.

  6. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika wierzch polać przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem. Lukier mozna przygotować samemu, ale ja tym razem robiłam z gotowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agus32 22 lutego 2010 Pysznie wygląda ten serniczek,taki idealny,dodaję do ulubionych i niedługo wypróbuję.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 22 lutego 2010 No, właśnie sernik za mną chodzi, więc dodałam przepis do ulubionych. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 22 lutego 2010 cieszę się że ci sie udało z tymi zdjęciami a sernik wygląda pysznie

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń