Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Sernik

Autor: milcian

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 29.12.2010

Odsłon: 2965

Pyszne

Składniki

  • 3l mleka
  • 3 podwójne paczki dużych herbatników
  • 2 kostki masła
  • 2 kubeczki (po 170 ml) śmietany 22%
  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki wody
  • 6 łyżek cukru
  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszać jajka ze śmietaną.

  2. Zagotować 3 litry mleka. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę jajeczno-śmietanową. Powinno się zważyć. Jeśli się nie zważy, dodać 2-3 łyżki octu.

  3. Odcedzić powstały w ten sposób twarożek i zmiksować go z 1,25 kostki masła i szklanką cukru.

  4. Blachę wyłożyć herbatnikami. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników.

  5. Polewa: W rondelku roztopić resztę masła (3/4 kostki), dodać 1,5 łyżki kakao, 1,5 łyżki wody i 6 łyżek cukru. Zagotować i zdjąć z ognia. Jeszcze ciepłą polewą posmarować ciasto. Posypać wiórkami lub migdałami. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń