Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Sernik

Autor: jagoda-musk

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 28

Dodano: 28.10.2011

Odsłon: 58847

Bardzo smaczny i delikatny.Sekret dobrego sernika tkwi w jakości sera.

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 budynie śmietankowe( lub waniliowe)
  • 1 szkl.mleka
  • 0,9 kg. sera białego
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier podzielić na dwie części

  2. Oddzielić żółtka od białek

  3. Jedną część cukru utrzeć z żółtkami (na kogel-mogel)przy pomocy miksera,do otrzymanej masy dodać kolejno pozostałe składniki,wszystko dokładnie miksując.

  4. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę,dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.

  5. Piec w temp.200 st.C,przez 30-40 minut.(zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest już gotów)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagoda-musk 08 listopada 2011 Ten sernik piekłam w blaszce o wymiarach 24/29 cm.Czasem piekę w tortownicy lub w dużej blasze zależnie od ilości sera.Ten był pieczony z 1 kg.sera o zawartości 7 % tłuszczu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda-musk 03 listopada 2011 Jeżeli jest już upieczony to ser tak jak i ciasto nie lepi się do patyczka.Piekę sernik w piekarniku z termoobiegiem od 40-60min.przeważnie jak jest lekko brązowy to wyłączam piec i zostawiam jeszcze przez chwilę w nim sernik.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaarusia12 30 października 2011 wyglada apetycznie ale nigdy nie wiem czy sernik juz jest dobry, skad wiesz ze juz jest upieczony patyczek musi byc suchy Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaarusia12 30 października 2011 wygląda apetycznie ale nigdy nie wiem kiedy taki sernik jest juz dobry, jak sprawdzasz patyczkiem to musi byc suchy

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń