Do góry

Desery Przepis na:

sernik a`la pudding drezdeński...

sernik a`la pudding drezdeński...

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 11448

Dodano: 11.11.2013

Odsłon: 13987

lekki, delikatny serniczek

Składniki

  • Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 2 jaja
  • 120 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy
  • 375 ml mleka
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki.

  2. masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować.

  3. masa budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.

  4. Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st C.
    Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 12 listopada 2013 Pyszności serniczek pod każdą postacią :)) ale mam pytanko czy na wierzchu jest warstwa ciasta? pozdrawiam cieplutko :))) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń