Do góry

Desery Przepis na:

Sernik bananowy

Przepis dnia 2011-09-29
Sernik bananowy

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 8753

Dodano: 25.09.2011

Odsłon: 18343

pyszny, wyjątkowo bananowy smak sernika :-) przepis zaczerpnęłam z blogu Mirabelki i postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo smakuje naprawdę oryginalnie :-)

Składniki

  • spód:
  • herbatniki lub ciasteczka zbożowe, 20 dag
  • masło, 8 dag
  • MASA SEROWA:
  • banany, 5 większych, 6 mniejszych
  • twaróg mielony, 75 dag
  • jajka, 4
  • cukier, 12 dag
  • cukier waniliowy, 1
  • budyń śmietankowy, 1
  • czekolada gorzka (opcjonalnie), 20 dag
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Rozpuścić masło i dodać do mocno rozgniecionych ciasteczek, wymieszać do powstania mokrego piasku, wyłożyć masą spód tortownicy, ugnieść i wstawić na 30 min. do lodówki.

  2. Banany rozgnieść blenderem i dodać do twarogu, jajek, cukru, cukru waniliowego i budyniu w proszku. Zmiksować do połączenia składników. Masę twarogową wylać na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku o temp. 170 stopni ok. 1,5 godz. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Ja po wystudzeniu sernik polałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. W oryginalnym przepisie na wierzchu była rozprowadzona gotowa masa krówkowa. Smacznego:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Namarra 01 kwietnia 2013 Upiekłam na te święta- wszystkim smakowało. Wilgotny, nie za słodki, bananowy serniczek był świetnym, oryginalnym akcentem na stole. Zrobiłam identycznie jak w przepisie, tylko z dekoracją z płatków migdałowych. Od całej mojej rodzinki 5 :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 07 października 2011 cieszę się, bardzo, że smakował :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eladyb 06 października 2011 upieklam i wyszedl swietny, wilgotny, bananowy serniczek. nie opadl i nie popekal. po prostu boski!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaarusia12 26 września 2011 Wygląda apetycznie:) A na jaka duża tortownice jest ten przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 26 września 2011 hmmm ja piekłam 1,5 godz. tak jak było w oryginalnym przepisie i był dobry. ten długi czas pieczenia jest chyba niezbędny przy stosunkowo niskiej temperaturze i konstystencji ciasta (jest rzadkie). Anulka78 dziękuję za miły komentarz :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanutka1988 26 września 2011 a czy on faktycznie wymaga pieczenia, aż półtora godz :)?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanutka1988 26 września 2011 a czy on faktycznie wymaga pieczenia, aż półtora godziny :)?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka78 26 września 2011 U Ciebie, jak zwykle, pysznie:)))) Sernik już w ulubionych:) Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 26 września 2011 jajka dodawałam całe zgodnie z przepisem ale myślę, że kolejny raz ubijałabym piane osobno, może byłby bardziej puszysty. polecam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń