Desery Przepis na:
Sernik bez masła

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2542
Dodano: 19.06.2015
Odsłon: 18029
Składniki
- Składniki: 1 kg twarogu
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka
> 6 os. | > 60 min | trudne | przystępne |
Przygotowanie
-
Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki.
Żółtka ucieram z cukrem do białości.
Twaróg mielę trzykrotnie.
Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką.
Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min.
Po ok 30 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej obróbki termicznej.
Upieczony sernik zostawiam na 10 min. w gorącym piekarniku, następnie wyjmuję i usuwam folię. Odstawiam , aż całkowicie ostygnie.
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 20 czerwca 2015Zgłoś do usunięcia
Pychota :) muszę wypróbować bez masła wg Twojego przepisu, bo co prawda to prawda, pozdrawiam Beatko :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 19 czerwca 2015Zgłoś do usunięcia
Mniam <34 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 19 czerwca 2015Zgłoś do usunięcia
Pyszności :)3 Kto głosował? | Odpowiedz