Do góry

Desery Przepis na:

Sernik bez masła

Sernik bez masła

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2485

Dodano:

Odsłon: 17677

Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam więc upiec sernik bez dodatku masła

Składniki

  • Składniki: 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki.
    Żółtka ucieram z cukrem do białości.
    Twaróg mielę trzykrotnie.
    Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką.
    Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min.
    Po ok 30 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej obróbki termicznej.
    Upieczony sernik zostawiam na 10 min. w gorącym piekarniku, następnie wyjmuję i usuwam folię. Odstawiam , aż całkowicie ostygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń