Do góry

Desery Przepis na:

Sernik bez sera

Sernik bez sera

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1624

Dodano:

Odsłon: 4495

Klasyczny przepis niemiecki na Schmandkuchen, czyli sernik z gęstej, tłustej 20 do 29 % śmietany. Bardzo smaczny z dodatkiem mandarynek i galaretki. Orzeźwiajacy, lekko kwaskowy, pyszny na upały.

Składniki

  • Ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 65 g cukru
  • 65 g margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru
  • 200 g cukru
  • 600 g gęstej kwaśnej śmietany 20- 29%
  • 2 puszki mandarynek
  • 1 galaretka żółta
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw gotujemy budyń z mleka, budyniu w proszku i cukru. Przelewamy do miseczki i nakrywamy gorący budyń folia spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Mandarynki wyjmujemy z puszki i odcedzamy.

  2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło kroimy w kawałki i razem z mąką szybko zagniatamy rekami. Dodajemy jajko i cukier. Przy pomocy miksera wyrabiamy ciasto. Stolnicę posypujemy lekko mąką i rozwałkujemy ciasto. Wykładamy ciastem formę do pieczenia, z ciasta robimy brzeżek. Użyłam popularnej, prostokątnej formy, wymiary okrągłej formy to 26 cm.

  3. Ostudzony budyń mikserem mieszamy z kwaśną śmietaną i wylewamy na ciasto w formie. Na wierzch kładziemy odsączone mandarynki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach przez 80 minut. Gdy ciasto wystygnie polewamy żółtą galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (35)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń