Do góry

Desery Przepis na:

Sernik borówkowo-jeżynowy

Sernik borówkowo-jeżynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 2039

Dodano:

Odsłon: 1050

Wspomnienie lata. Pyszny, delikatny i kremowy. Zarówno jeżyny jak i borówki można jeszcze kupić, więc zachęcam do pieczenia.

Składniki

  • Masa jagodowa: 300g borówek amerykańskich
  • 150g jeżyn
  • 4-5 łyżeczek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Spód: 200g herbatników
  • 50g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • Masa serowa: 250g mascarpone
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 4 jajka (M)
  • 200g creme fraiche
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
> 6 os. 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. 250g borówek i 50g jeżyn umyć, włożyć do małego garnka i wymieszać z 3 łyżkami cukru i syropem klonowym. Gotować na małym ogniu, aż owoce będą miękkie. Ostudzić i zmiksować na puree. Przetrzeć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

  3. Herbatniki pokruszyć drobno blenderem, dodać migdały, pozostały cukier i sól. Masło roztopić i całość wymieszać. Wyłożyć na dnie i bokach formy. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika.

  4. Wyjąć podpieczony spód i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

  5. Wymieszać serki i cukier. Dodać sól i budyń. Pojedynczo dodawać jajka. Na końcu dodać puree, creme fraiche i sok cytrynowy. Wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do formy. Piec ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie, na noc wstawić do lodówki. Ozdobić pozostałymi owocami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń