Do góry

Desery Przepis na:

sernik buraczkowy z nutą kokosową

sernik buraczkowy z nutą kokosową

Autor: justa_kitchen

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2170

Dodano: 07.04.2014

Odsłon: 476

Niepowtarzalny sernik z twarogu i puree buraczanego z kokosową bitą śmietaną.

Składniki

  • 0,5 kilograma sera sernikowego, naturalnego
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 200 g puree buraczanego /buraczki ze słoika, pieczone, gotowane - zblendowane/
  • 2 jaja
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru pudru /może być więcej, trzeba próbować masę i dodawać według uznania/
  • szczypta soli
  • torebka bitej śmietany
  • mleko 3,2% /ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu/
  • jogurt kokosowy lub kokosowy serek homogenizowany
  • wiórki kokosowe /1-2 łyżki/
  • opakowanie śmietan-fix
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Jaja rozkłócam. Wszystkie składniki masy umieszczam w malakserze i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dno formy /tortownica o średnicy 16 cm/ wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę. Piekę w kąpieli wodnej 40-50 minut /na poziomie poniżej tego, na którym układam formę z masą sernikową, umieszczam blachę do połowy wypełnioną gorącą wodą/. Studzę sernik w piekarniku, przy uchylonym okienku.

  2. Zawartość torebki z bitą śmietaną mieszam z mlekiem. Ubijam chwilę. Dodaję jogurt kokosowy i dalej miksuję. Dodaję śmietan-fix i miksuję do uzyskania pożądanej konsystencji. Dosypuję wiórki. Mieszam. Chłodzę w lodówce.

  3. Na przestudzony sernik nakładam śmietanę kokosową. Ozdabiam suszonymi płatkami buraka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń