Do góry

Desery Przepis na:

Sernik chałwowy z porzeczkami

Sernik chałwowy z porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 280

Dodano:

Odsłon: 174

Od dziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła 82%
  • 50 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu (gęstego)
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 50 g chałwy waniliowo – kakowej
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • Dekoracja:
  • 200 g kajmaku
  • Czekoladowe kuleczki do dekoracji
  • 50 g chałwy do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
    Masa serowa: Twaróg oraz jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dokładamy stopniowo łyżkami twaróg i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy łyżką. Wylewamy 3 łyżki masy do formy, rozkładamy czerwone porzeczki (gdy mamy mrożone rozmrażamy je). Zalewamy resztą masy serowej. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w piekarniku przy delikatnie otwartych drzwiczkach.
    Dekoracja: Po wystudzeniu dekorujemy sernik. Do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy kajmak. Wyciskamy gwiazdki. Wierzch obsypujemy pokruszoną chałwą i kuleczkami czekoladowymi. Sernik trzymamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń