Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Chatka Puchatka (Baby Jagi lub Trójkąt) – ciasto bez pieczenia

Sernik Chatka Puchatka (Baby Jagi lub Trójkąt) – ciasto bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3100

Dodano:

Odsłon: 34344

To ciasto ma co najmniej kilka nazw. Znam też na nie kilka przepisów. Fakt – może być ono wykonane z ciemniejszą masą w środku (zazwyczaj zwykłą kakaową), z owocami, galaretką czy piankami. Na bazie masy z twarogu, mascarpone czy (tak jak u mnie) z kremu a’la paschowego. Ile ludzi tyle przepisów. Na przygotowanie klasycznej Paschy miałam ochotę nawet w minione święta, ale po tym jak dowiedziałam się, że w domu jemy dwa serniki, do tego u Babci był sernik i kołacz z serem to dorabianie kolejnego twarogowego deseru byłoby niedorzeczne. Na chatkę zacieram ręce już od kilku lat. W ostatniej chwili coś mnie tknęło i w oczekiwaniu na pierwsze wiosenne owoce postanowiłam wykonać takie a nie inne cudeńko, które ich nie potrzebuje. W zapasie miałam jeszcze paczuszkę herbatników – czego trzeba tu jeszcze? Trochę dobrych chęci :) Jest to ciasto bez pieczenia, do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, najtrudniejszym momentem jest rozsmarowanie pierwszej warstwy kremu na herbatnikach, które lubią się przesuwać. Krojenie tak nietypowego wypieku nie stwarza żadnych problemów, po nocy spędzonej w lodówce herbatniki chłoną wystarczającą ilość płynu z kremu, a krem twardnieje. A w połączeniu kawa – orzechy – kakao wprost się zakochałam! Uwaga, bo jest niebezpiecznie uzależniające i kaloryczne.

Składniki

  • Chatka:
  • 3 jajka
  • 400 g śmietany (zsiadłego mleka, kefiru – najlepiej domowego, ale też nie za mocno skwaszonego)
  • 5 szklanek mleka
  • ekstrakt waniliowy i migdałowy (lub laska wanilii, ewentualnie po kropli aromatu)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 130 – 150 g cukru (lub cukru pudru)
  • 200 g masła min 82% tł. (temp. pokojowa)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (zalana łyżką wrzątku i odstawiona do wystudzenia)
  • 2 łyżki kremu typu nutella lub masła orzechowego
  • + 36 herbatników (u mnie pełnoziarniste, opakowanie ok 400 g)
  • Polewa:
  • 100 g masła
  • 60 ml śmietanki
  • 70 – 80 g cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • + 2 – 3 łyżki wiórek kokosowych lub z białej czekolady (ewentualnie innej posypki)
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W miseczce rozkłócamy lub miksujemy jajka ze śmietaną. W tym czasie mleko przelewamy do większego garnka i zagotowujemy. Jeżeli używamy wanilii w lasce, wydłubujemy ziarenka i wkładamy laskę do garnka – gotujemy wraz z mlekiem. Ekstrakty/aromaty dodajemy do masy śmietanowo – jajecznej, a następnie wlewamy cienkim strumieniem do gorącego mleka, cały czas je mieszając. Po chwili z mleka zacznie wytrącać się ser, zmniejszamy wtedy ogień i gotujemy powoli nie doprowadzając masy do wrzenia (ser będzie mniej delikatny). Durszlak wykładamy gazą, wyjmujemy wanilię i odcedzamy ser. Ja nie wyciskałam z niego ostatniej kropli serwatki, wręcz przeciwnie – celowo zostawiłam nieco, aby masa była smaczniejsza, nie za sucha. Jeszcze ciepły ser wymieszałam z cukrem, który dokładnie się rozpuścił. Gdyby u Was ser w międzyczasie wystygł zbyt mocno, nie ryzykujcie i użyjcie przesianego cukru pudru, który na pewno się rozpuści nie zostawiając grudek. Przygotowany ser ostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. Masło ucieramy na jasny puch, stopniowo dodajemy wystudzony ser, a następnie masę dzielimy na pół. Do pierwszej części nie dodajemy już nic, do drugiej – masło orzechowe/krem, kakao oraz kawę i miksujemy.Herbatniki rozkładamy na folii aluminiowej tak jak na zdjęciu – w 3 rzędach (18 sztuk). Dla wygody radzę rozłożyć ją na większej deseczce, tacce bądź blaszce.Herbatniki smarujemy ciemną masą, pamiętając o tym, że część musi zostać, aby ulepić to „okienko” w środku.Nad każdym herbatnikiem układamy kolejny i lekko dociskamy.Teraz warstwa będzie bardziej stabilna. Smarujemy ją jasnym kremem. Po środku rozkładamy porcję kremu ciemnego. Można sobie pomóc i krem przełożyć o foliowego woreczka z uciętym rogiem, a następnie wycisnąć.Pomagając sobie folią aluminiową domek składamy , herbatniki dociskamy i poprawiamy, a następnie wkładamy do lodówki. w międzyczasie przygotowujemy polewę.

  3. W rondelku rozpuszczamy masło i śmietankę, dodajemy cukier. Gdy całość się zagotuje a cukier się rozpuści, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, ciemnej masy. Studzimy, gęstniejącą polewę wylewamy na ostatecznie ukształtowany domek i posypujemy wiórkami.
    więcej zdjęć krok po kroku na blogu http://szczypta-slodyczy.blog.pl/2016/04/02/sernik-chatka-puchatka-baby-jagi-lub-trojkat-ciasto-bez-pieczenia/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

87654321ja 06 kwietnia 2016 To ciasto trzydzieści lat temu nazywało się psia buda. Żadna nowość.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 03 kwietnia 2016 Mieliśmy podejście do tego ciacha ale coś z ilościami w przepisie było chyba nie tak bo nam masy brakło i dziury w środku miałem. Drugie podejście z Twojego przepisu w takim razie :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń