Do góry

Desery Przepis na:

Sernik cytrynowy (bez mąki)

Sernik cytrynowy (bez mąki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 159

Dodano:

Odsłon: 9170

Serniki cytrynowe mają bardzo intensywny i charakterystyczny smak, który wspaniale komponuje się z ich kremową strukturą. Wyjątkowo pyszne są serniki bardzo delikatne - bez żadnego spodu, właśnie takie jak ten. Można jeść kawałeczek, za kawałeczkiem, delektując się smakiem, aż... do skończenia całego ciasta.

Składniki

  • 1 kg sera potrójnie mielonego
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 170 st C.
    Ser umieścić w misce. Powoli ucierać go z cukrem. Dodawać po jednym jajku (każde następne dodajemy wówczas, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z serem). Dodać skórki, budyń i ekstrakt. Chwilę zmiksować.
    Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i brzegi posmarować delikatnie olejem roślinnym lub masłem. Wlać masę.
    Wstawić sernik, piec ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (stężeje po ostudzeniu). Wcześniej, po ok. 50 minutach zrobić polewę: wymieszać wszystkie składniki i wlać na wierzch sernika. Dopiekać jeszcze 10 minut.
    Ostudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Doloressss 27 stycznia 2014 Rozumiem, że polewę zrobić z kremówki, cukru pudru i soku z cytryny?
Proszę o odpowiedź, bo sernik zapowiada się ciekawie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń