Do góry

Desery Przepis na:

Sernik cytrynowy na zimno

Sernik cytrynowy na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4280

Dodano:

Odsłon: 943

Orzeźwiające ciasto w sam raz do popołudniowej kawki, wypitej na balkonie w słoneczny dzień. (przepis na małą blaszkę)

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier 2/3 szklanki
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • KREM CYTRYNOWY
  • Margaryna Kasia 125 g.
  • Cukier 1-2 łyżki
  • Jajko 1 mała sztuka
  • Cytryna 1 szt.
  • MASA SEROWA
  • Ser biały (twaróg półtlusty) 350 g.
  • Galaretka cytrynowa 1 szt.
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier puder 1/2 szklanki
  • Masło 140 g.
  • Aromat cytrynowy
  • Cytryna 1 szt.
  • DEKORACJA
  • Galaretka agrestowa
  • Wiśnie bez pestek ze słoika
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    1. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać.

  2. 2. Do ubitych jajek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną
    z proszkiem do pieczenia, bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

  3. 3. Biszkopt piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20 min.

  4. KREM CYTRYNOWY

    Margarynę utrzeć z cukrem i jajkiem na pulchną masę. Pod koniec ucierania wlać wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać.

  5. MASA SEROWA

    1. Galaretkę rozpuścić w 100-120 ml wody, zostawić do wystygnięcia.

    2. Ser rozdusić widelcem.

  6. 3. Cukier utrzeć z masłem, dodając pojedynczo żółtka i trochę sera. Pod koniec ucierania wlać ostudzoną galaretkę.

  7. 4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, dodać również sok z cytryny i aromat cytrynowy. Wszystko delikatnie wymieszać.

  8. PRZEŁOŻENIE PLACKA

    1. Wystudzony biszkopt przekroić na pół ( można nasączyć wodą
    z alkoholem), przełożyć kremem cytrynowym.

    2. Na biszkopt wylać masę serową i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

    3. Na stężoną masę rozłożyć wiśnie i zalać je zieloną galaretką (najlepiej przygotować ją wcześniej i wlewać już prawie tężejącą).

  9. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń