Do góry

Desery Przepis na:

Sernik cytrynowy z herbatnikami

Sernik cytrynowy z herbatnikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Sernik cytrynowy z herbatnikami"

Składniki

  • 800 g białego sera
  • 1/3 kostki masła
  • 1 i 1/5 szklanki cukru
  • ok. 250 g herbatników
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • serek śmietankowy typu Philadelphia
  • 2 cytryny
  • limonka
  • gałązka mięty
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cytrynę i limonkę wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokrój na cienkie plasterki. Zalej wodą i dodaj 1/4 szklanki cukru. Gotuj ok. 10 mi nut, aż syrop się zredukuje i zagęści.

  2. W rondelku roztop masło. Wymieszaj z po- kruszonymi herbatnikami, cynamonem, cukrem waniliowym. Przełóż do tortownicy i piecz ok. 15 minut. Ostudź. Utrzyj jajka i 3/4 szklanki cukru na puszystą masę. Porcjami dodawaj ser i ucieraj mikserem.

  3. 3. Do serowej masy dodaj startą skórkę i sok z drugiej cytryny. Przełóż masę do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piecz około godziny. Ostudź. Serek śmietankowy utrzyj z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Posmaruj nim wierzch ostudzonego sernika.

  4. Ułóż plasterki ugotowanych w syropie cytryny i limonki. Polej całość cytrynowym syropem. Udekoruj sernik listkami mięty albo melisy. Możesz posypać go dodatkowo cukrem pudrem.

  5. Najlepsze na spód do ciasta są pełnoziarniste herbatniki Digestive (paczka ok. 250 g). Mogą być z dodatkiem czekolady – wtedy sernik wygląda efektowniej.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń