Do góry

Desery Przepis na:

Sernik cytrynowy z jogurtów greckich

Sernik cytrynowy z jogurtów greckich

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 5115

Dodano:

Odsłon: 5269

Uwielbiamy taki sernik, często piekę. Żeby nie było nudno to urozmaicam składniki. Ten wyszedł pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -270 g. mąki -200 g. masła -120 g. cukru pudru -3 jajka
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • MASA JOGURTOWA:
  • -4 jogurty greckie (po 400 g) -1 szklanka cukru pudru -8 jajek
  • -1 cukier waniliowy -4 budynie cytrynowe -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -200 ml. oleju -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • GÓRA:
  • -50 g.płatków migdałowych -50 g. gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem, jajkami i ekstraktem. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować.Rozsmarować na spód blaszki (30x40)wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. masa jogurtowa-Żółtka zmiksować z cukrem, potem przesianymi budyniami i proszkiem. Następnie z jogurtami (mikserem na niższych obrotach, bo może chlapać).Stopniowo dolewać olej, ekstrakt cytrynowy i zmiksować.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać porcjami do masy. Wylać na ciasto.

  3. Posypać płatkami migdałowymi.

  4. Piec ok. 1 godz. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia żeby migdały za bardzo się nie przypaliły.
    (Mój sernik urósł bardzo wysoki, potem troszkę opadł i popękał. Lecz nikomu to nie przeszkadzało, bo był pyszny.)

  5. polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą i polać zimny sernik w esy-floresy.
    Sernik kroić jak dobrze stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń