Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czarno-biały z grysikiem

Sernik czarno-biały z grysikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2895

Dodano:

Odsłon: 51

Tradycyjny sernik, dość zwarty.Stary przepis odświeżony.

Składniki

  • CIASTO:
  • -250 g. masła -200 g. cukru -5 łyżek śmietany
  • -3 jajka -500 g. mąki -2 łyżki kakao
  • -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg .sera śmietankowego. -8 jaj -20 dkg. cukru pudru
  • -5 łyżek grysiku -150 g. masła -1 łyżeczka proszku do piecz
  • -parę kropli olejku cytrynowego
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto:Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać do tego mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę i rozdrobnić palcami, albo na niskich obrotach mikserem. Odłożyć 1/3 do lodówki, na kruszonkę.Resztę rozsmarować na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia 25x42.

  2. masa serowa:Zmiksować żółtka z cukrem, masłem. Włożyć ser, grysik, proszek i dalej zmiksować. Białka ubić i lekko domieszać do sera. Wyłożyć na ciasto w blaszce i rozsmarować.

  3. Drugą część ciasta rozkruszyć na serze.

  4. Piec w 175*ok. 1 godz.
    Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń