Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowo-korzenny

Sernik czekoladowo-korzenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Sernik czekoladowo-korzenny"

Składniki

  • Spód:
  • 250 g herbatników korzennych
  • 120 g masła. Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń czekoladowy
  • 150 ml kremówki 30 proc. 150 g czekolady gorzkiej płaska łyżka kakao
  • płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 150 ml oleju rzepakowego. Bita śmietana:
  • 200 ml kremówki 30 proc
  • łyżka cukru pudru. Dekoracja:
  • czekoladowe gwiazdki i posypka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód: Herbatniki miksuję na proszek, przekładam do miski, wlewam ciepłe rozpuszczone masło, mieszam i wykładam masą dno tortownicy o średnicy 25 cm.

  2. Masa serowa: Kremówkę podgrzewam, nie gotuję. Zdejmuję z ognia, dodaję połamaną czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Wsypuję przyprawę do piernika oraz kakao i miksuję lub dokładnie mieszam – tak by nie było grudek.

  3. Twaróg, cukier i jajka chwilkę miksuję. Miksując na wolnych obrotach, wlewam olej, wsypuję proszek budyniowy i wlewam letnią kremówkę z przyprawą. Miksuję tylko do połączenia się składników, żeby masa się nie napowietrzyła.

  4. Masę serową wylewam na spód z herbatników i piekę w 180°C około 80 minut. Wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim sernik do całkowitego wystudzenia. 

  5. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarowuję na wystudzonym serniku. Dekoruję go czekoladowymi gwiazdkami, a wokół brzegu posypką.

  6. Alina Waliczek z Dzimierza

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń