Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik czekoladowo-korzenny"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 69
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 191
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 237
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 415
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 69
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 191
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 237
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 415
Składniki
Spód: Herbatniki miksuję na proszek, przekładam do miski, wlewam ciepłe rozpuszczone masło, mieszam i wykładam masą dno tortownicy o średnicy 25 cm.
Masa serowa: Kremówkę podgrzewam, nie gotuję. Zdejmuję z ognia, dodaję połamaną czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Wsypuję przyprawę do piernika oraz kakao i miksuję lub dokładnie mieszam – tak by nie było grudek.
Twaróg, cukier i jajka chwilkę miksuję. Miksując na wolnych obrotach, wlewam olej, wsypuję proszek budyniowy i wlewam letnią kremówkę z przyprawą. Miksuję tylko do połączenia się składników, żeby masa się nie napowietrzyła.
Masę serową wylewam na spód z herbatników i piekę w 180°C około 80 minut. Wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Bita śmietana: Zimną kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarowuję na wystudzonym serniku. Dekoruję go czekoladowymi gwiazdkami, a wokół brzegu posypką.
Alina Waliczek z DzimierzaŹródło: Kobieta i życie