Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja dla dorosłych - sernik czekoladowy z dodatkiem likieru Baileys i migdałami w karmelu
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 14
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1054
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 401
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3593
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 161
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 14
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1054
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 401
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3593
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 161
Składniki
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno (można w mikserze albo ręcznie) wlać do nich roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, ugnieść. Wstawić do piekarnika i piec ok 7 minut. Wyjąć i odstawić
Czekoladę pokruszyć i włożyć do miski. Podgrzać śmietanę ale jej nie gotować, zalać pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodać kawę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Ser utrzeć z cukrem, następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną. Powoli dolać likier a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując masę. Na końcu dodać czekoladę ze śmietaną. Wymieszać i nałożyć na przestygnięty spód. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 160 stopni i piec 50 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej całą noc).
Przygotować posypkę: Uprażyć migdały w piekarniku. Na patelni rozgrzać masło z miodem i cukrem. Dodać migdały. Masę wylać na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 8 minut. Wystudzić, połamać na kawałki i zmiksować na chrupką posypkę. Wykorzystać do udekorowania sernika (np. posypać po wierzchu lub obtoczyć boki).