Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowy z winogronem

Sernik czekoladowy z winogronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4950

Dodano:

Odsłon: 1084

Sernik na zimno, potrójnie czekoladowy. Sernik z winogronem i galaretka, wyszedł pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • -6 jajek -1 gorzka czekolada -3 łyżki mleka
  • -200 g. cukru -100 g.mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWO-CZEKOLADOWA:
  • -1 kg. sera twarogowego z wiaderka-2 białe czekolady
  • -2 deserowe czekolady -500 ml. śmietanki 30 % -5 łyżek pudru cukru
  • -2 śmietan-fixy -8 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • GÓRA: -kiść winogron bezpestkowych
  • -4 galaretki z kiwi, można inne - 5 szklanek wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt:
    Czekoladę wraz z mlekiem, rozpuścić nad parą. Ostudzić do letniego i dodać tu żółtka i zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Porcjami przekładać do czekolady i lekko wkręcać łopatką, lecz nie za długo. Dosiać mąkę z proszkiem i też wymieszać. Wyłożyć na blaszkę 30x40, papierem do pieczenia.
    Piec ok. 25 min. w 175 *.
    Po upieczeniu, zdjąć papier, ostudzić biszkopt. Włożyć z powrotem do blaszki .

  2. masa:
    Do 2 miseczek wlać, po połowie śmietanki. Do jednej włożyć białą czekoladę w kostkach a drugiej ciemną. Rozpuścić czekolady nad parą.
    Ostudzić i schłodzić w lodówce, najmniej pół godziny.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.
    Ser zmiksować z cukrem i podzielić na 2 części.
    Śmietankę czekoladową białą czy ciemną,ubić z 1 śmietan-fixem, potem połową sera. Następnie tak samo postąpić z drugą czekoladową śmietanką. Teraz wmiksować po połowie żelatyny.(ważne, żeby któraś masa, szybciej nie zgęstła)
    Kłaść pasami na przemian, na biszkopt.

  3. Trzonkiem łyżeczki, poprzeciągać, w górę, w dół.

  4. Winogrona umyć, osuszyć i przekroić każdą na pół. Ułożyć na serze,brzuszkami do góry, lekko wciskając.

  5. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na sernik i schłodzić w lodówce, kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń