Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Dr. Oetkera.

Sernik Dr. Oetkera.

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 11306

Sernik w łatki z opakowania twarogu Dr. Oetkera.

Składniki

  • * CIASTO:
  • 250g mąki
  • 20g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • jajko
  • 125g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • * MASA TWAROGOWA:
  • 1op. twarogu aksamitnego Dr. Oetkera
  • 250g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 300g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemiaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • * masło i bułka tarta
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. * CIASTO: Mąkę połączyć z kakaem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać masło i jajko. Dokładnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki. * MASA TWAROGOWA: Żółtko oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru i z cukrem waniliowym, dodać masło, nadal ucierać. Dodać twaróg aksamitny Dr. Oetkera a następnie stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Całość miksować mikserem na średnich obrotach. Białka jajek ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru. Pianę dodać drewnianą łyżką do masy serowej i delikatnie wymieszać. Blachę nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować je. 3/4 ciasta wyłożyć na spodzie tortownicy o średnicy 26cm. podwyższając brzeg na wysokość 2cm. Masę twarogową wlać do tortownicy, pozostałe kakaowe ciasto delikatnie ułożyć na wierzchu tworząc łatki. Sernik piec około 80 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gadula 05 maja 2010 wspaniały wychodzi ten sernik robiłam już nie raz a dokładny przepis jest na opakowaniu tego twarogu aksamitnego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 05 kwietnia 2010 bardzo dobry sernik-też kiedyś korzystałam z tego przepisu!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń