Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6264

Dodano:

Odsłon: 5748

Jako że mamy teraz sezon na dynie, na wiele sposób można ją wykorzystać. Jednym z nich je dyniowy sernik. Tak, więc do dzieła ! :)

Składniki

  • SPÓD:
  • 100 g herbatników
  • 100 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka wody
  • MASA SERNIKOWA:
  • 350 g upieczonej dyni
  • 1 kg twarogu z wiaderka bądź trzykrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru oraz 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu
  • 3 jajka
  • Starta skórka z pomarańczy
  • WIERZCH
  • Mała śmietana 18%
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. SPÓD

    Masło roztapiamy. Czekoladę również w kąpieli wodnej. Herbatniki blendujemy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy tak aby uzyskać mokry piasek. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę wodę aby masa była bardziej mokra. Wykładamy tortownice o średnicy 26 cm papierem do pieczenia wysypujemy wszystko i delikatnie uklepujemy spód łyżką.

  2. MASA SERNIKOWA

    * Kroimy dynię na mniejsze kawałki i staramy się obrać ze skórki a następnie pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.



    Przestudzoną dynie blendujemy z twarogiem, serkiem mascarpone oraz skórką pomarańczy.
    Dodajemy oba cukry, mąkę, budyń oraz jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy ale nie zbyt długo żeby nie napowietrzyć za mono masy.



    Wylewamy tak przygotowaną masę na spód z herbatników. Pieczemy ok. 60 minut.

  3. WIERZCH

    Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Uchylamy piekarnik i wylewamy masę na wierzch sernika a następnie zapiekamy jeszcze przez 10 min.

    Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy a po 20 minutach wyjmujemy sernik całkowicie.


    SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mati123 11 listopada 2016 ma potencjał, ale wymaga ulepszenia, po pierwsze za mało herbatników, a za dużo masła, proponuję 150-200 g herbatników i 50 g masła, po drugie 1 cukier waniliowy nie daje słodyczy, sernik jest zwyczajnie kwaśny, dobrze było by dodać chociaż 1/2 do 1 szklanki cukru, no i 2 kubki zamiast jednego kubka śmietany. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń